torek, oktober 31, 2006

Slovenska država je spet izdala državljane

Also doch! Man hat sie übersiedelt. Vorläufig, wie es betont wurde. Keine Endlösung also. Noch nicht! Es soll noch verhandelt werden. Über Endlösung wird verhandelt. Soll das ein Treppenwitz der Geschichte sein?

Whatever they've done, this is not the way how to treat them. This is simply not the way how to handle such problems. The rule of law is one reason, the political consideration another one. Dangerous precedent has been made from both points of view.

I? Šta sada? Valjda niko razuman ne očekuje da će neki drugi Slovenci dragovoljno da prihvate pod paskom i prisilom policije navodno privremeno u Postojnu smeštene Rome. Zašto bi oni valjali nekim drugim Slovencima ako nisu onima iz Ambrusa? Pa nisu ovi u Ambrusu ni po čemu netolerantniji od drugih. Kamo će znaći država na kraju sa ljudima koje je naterala na selidbu jer nije imala muda da problem rešava na licu mesta?

Upam, da niste prezrli: v ambruškem primeru je ta država je mirno prenašala romsko naselbino nad zajetjem pitne vode, čeprav ima vse pravne možnosti in mehanizme, da takšno početje prepreči, sankcionira in onemogoči. Pa ni storila tega, ampak je v razmerah, nastalih zaradi njenega neukrepanja, Rome pravno neutemeljeno deportirala. Ker ni storila prvega, je pustila na cedilu Ambrušane, ker je storila drugo, je izdala drugo skupino svojih državljanov.

Država, ki ne spoštuje lastnih institucij sistema, ne more in sme računati na lojalnost državljanov. Zakaj naj bi bil državljan lojalen, če se mora neprestano bati, da ga bo država izdala, ko jo bo najbolj potreboval? V državi, v kateri državljani ne zaupajo državi, da bo spoštovala pravni red, pa ni mogoče organizirano urejati javnih zadev. O politiki ne more biti več govora.

Takšna država, slovenska država, zgleda kot slovenske ceste. Edini zakon, ki pravzaprav velja v njej, je zakon glasnejšega, hitrejšega, nasilnejšega, nesramnejšega, brezobzirnejšega…

Ni komentarjev: