sobota, oktober 07, 2006

Wag the Dog

Wag the Dog

Za argumentacijo trditve George W. Bush je idiot nista potrebna poseben intelektualni napor in državljanski pogum. V bistvu je v spletu že vse, kar je za takšno opravilo potrebno.

Če nisi ameriški državljan in še zlasti, če nisi ameriški novinar.

Za ameriške mainstream novinarje je namreč zadeva bistveno bolj kočljiva. Pred tremi leti so se dali kolektivno, malodane brez izjeme, histerizirati. To je dejstvo in ne nekakšna obtožba ali celo obsodba. Nisem bil tam, a si ozračje po 9/11 lahko zamislim. Vem, kako je bilo neposredno pred in po 25.juniju 1991 tukaj. Zato jih razumem.

Po uredniški reviziji poročanja New York Timesa maja 2004 o dogodkih neposredno pred in v prvem obdobju okupacije Iraka proces dehisterizacije počasi, a vendarle napreduje. Ameriško novinarstvo ima pač to dokaj redko lastnost, da ne odneha, right or wrong žene svoje. Na ta način je vrglo s tira McCarthyja, iz Bele hiše izgnalo Nixona in se zdaj spravilo na Busha.

Keith Olberman je v tem pogledu dostojen naslednik Edwarda R. Murrowa (Good Night and Good Luck) in dvojca Woodward-Bernstein (All The President's Men).

http://www.youtube.com/watch?v=hDg1WclMAfI

http://www.youtube.com/watch?v=OTnmTZWRDOw&mode=related&search=

http://www.crooksandliars.com/2006/10/05/olbermanns-special-comment-it-is-not-the-democrats-whose-inaction-in-the-face-of-the-enemy-you-fear/

O vpetosti ameriškega novinarstva v posamične kapitalske in politične interese si je mogoče misliti kar koli. Konec koncev tudi to, da MSNBC že igra na karto zamenjave v Beli hiši čez tri leta. Le dejstva, da slovensko novinarstvo tako odkritega naslavljanja oblasti in hkrati tako bolečega soočanja z lastnimi napakami niti približno ni sposobno, ob tem ne kaže spregledati.

Ni komentarjev: