sobota, oktober 21, 2006

A government more dangerous to our liberty, than is the enemy…

…it claims to protect us from. Amerika se pri živem telesu secira, kot se je pred dobrimi štirimi desetletji, v času vietnamske vojne. Kot se je pred dobrimi šestdesetimi leti, v času lova na komunistične čarovnice. Kar se je zdelo zgodovina, se zdaj dogaja v živo. Pred našimi očmi.

Politični kolumnisti citirajo Richarda Harrisa in njegovo najnovejšo uspešnico Imperium. Razpravljajo o umestnosti primerjav: At this stage in the Vietnam war, America had lost about 20,000 men. Iraq has cost the US 2772 troops at the last count.

Predsednik jim pri tem prostodušno pomaga: In an interview on ABC News, George Bush was asked whether he agreed with the New York Times columnist Thomas Friedman, who wrote that the real "October surprise" was what "seems like the jihadist equivalent of the Tet offensive". "He could be right," Mr Bush replied. "There's certainly a stepped-up level of violence, and we're heading into an election."

Zdaj ne gre več za predsednika in njegove neumnosti. Za podpredsednika in njegovo pokvarjenost. Za obrambnega ministra in njegovo dobičkarstvo. Za državno sekretarko in njenega metternichovskega prišepetovalca. Zdaj smo soočeni z imperijem brez sleherne etične norme. Z imperijem, ki ne ravna po takšnem ali drugačnem premisleku, z dobrimi ali slabimi nameni, ampak refleksno.

Amerika še nikoli ni bila nevarna tako, kot zdaj, ko ne ve, kako je nevarna.

Ni komentarjev: