sobota, oktober 21, 2006

Da sam pekar, mala moja, Blatnik bi me htio

Iz oglasa:

Družba Pekarna Blatnik d.o.o., Podgorica 25, Podgorica, 1312 Videm Dobrepolje namerava podati prevzemno ponudbo za odkup delnic družbe Žito prehrambena industrija d.d., Šmartinska 154, 1529 Ljubljana.

Iz zakona o prevzemih, 47. člen (omejitve dejanj ciljne družbe):

(1) Od prejema obvestila o prevzemni nameri ali od objave prevzemne namere, če poslovodstvo pred to objavo obvestila o prevzemni nameri ni prejelo, do objave odločbe o izidu prevzemne ponudbe organ vodenja ali nadzora ciljne družbe brez sklepa skupščine delničarjev ne sme:

(2) 1. povečati osnovnega kapitala;
2. sklepati poslov zunaj rednega poslovanja družbe;
3. opravljati dejanj ali sklepati poslov, ki bi lahko resneje ogrozili nadaljnje poslovanje družbe;
4. pridobivati lastnih delnic ali vrednostnih papirjev, iz katerih izhaja upravičenje do njih, in
5. opravljati dejanj, ki bi lahko onemogočala ponudbo.

Zanimiv obrat v vojni med peki. Blatniku, ki je z blagoslovom vlade hotel prevzeti Mlinotest (1600 tolarjev za delnico), se je v posle vmešalo Žito z objavo namere za prevzem Mlinotesta (1700 tolarjev za delnico). Bodite pozorni, Žito je objavilo namero za prevzem; prej kot 23. oktobra po zakonu o prevzemih ne bi smelo objaviti ponudbe. Zdaj je po zakonu sploh ne more objaviti, ker je samo tarča prevzema. V mesecu dni, kolikor mora preteči od sklica skupščine do skupščine delničarjev, na kateri bi uprava morda lahko dobila potreben sklep, bo namreč minil rok, v katerem bi po zakonu od dneva objave namere za prevzem moralo Žito dati prevzemno ponudbo.

Blatniku objavljene namere za prevzem Žita ni treba uresničiti. Po zakonu jo mora vložiti v mesecu dni, lahko pa nanjo preprosto pozabi. Žito je onemogočil pri prevzemu Mlinotesta za celo leto (toliko časa namreč Žito ne more objaviti nove namere za isti prevzem, če po prejšnji ni oddalo prevzemne ponudbe), v tem času pa lahko Blatnik mirno prevzame Mlinotest. Lahko pa, da res cilja celo na nekajkrat večje Žito.

Koliko in na čigavi strani je v to vojno pekov vmešana politika, bo najbrž razvidno prav iz izbire tarče. Blatnik je član SDS in iz Grosuplja, največja lastnika Žita sta državna sklada Kad in Sod, glavno besedo v nadzornem svetu Žita pa imajo skladi KD Group in Infonda (družb, ki so se že večkrat izkazale s prijaznostjo do države). Če bo Blatnik navsezadnje nemara prevzel kar Žito, bo težko kogarkoli prepričal, da nima političnih botrov.

Ni komentarjev: