torek, november 14, 2006

Vsi smo mi Malo Hudo, gospod predsednik!

Morda bi bilo pa 200 specialcev vendarle cenejših, gospod premier, kaj pravite? Morda vaša najmanj slaba rešitev z deportacijo ni bila najboljša. Morda je šele vaše počezno salonsko besedičenje o nujnosti ukrepanja na terenu uzakonilo nestrpnost in netolerantnost. Morda pa še vedno niti ne razumete, zakaj New York Times (in še prej International Herald Tribune) ne razumeta, da se vam, vaši vladi, zdijo nemogoče, drage, teoretske in salonske rešitve, ki so edino možne – ker so pač zakonite.

Ne verjamem, da boste sčasoma spoštovanje pravnega reda doumeli kot vselej najcenejšo rešitev, čeprav se zdi, da trenutno nemara veliko stane. Vaš značaj, gospod Janez Janša, ni takšen, vi niste učljivi, le do določene mere prilagodljivi. Morda, to se mi zdi možno, boste torej zaradi okoliščin navsezadnje spremenili svoje stališče do primera, ki ga je vaša vlada spremenila v afero. Afero, ki bi vas in to vlado morala odnesti (a vas seveda ne bo), saj ste poskrbeli, da je ta država postala znana po svojih palestincih. Bi pa že bilo bolje, če bi po kakšnem naključju postala znana po tisti gasilski znački, predstavljeni prejšnji teden.

Vaš minister, slišim, Strojanovim zdaj že išče novo ozemlje. Na tistem, ki jim ga je ponudil, se ne bodo mogli, se ne bodo smeli naseliti. Pa nista menda z ministrom res pričakovala, da bo mogoče za Strojanove najti novo ozemlje? Zakaj bi jih pa drugje sprejeli, če jih v Ambrusu niso hoteli imeti za sosede? Ne vem, ali ste vi res mislili, da so v Ambrusu doma nestrpneži? Ravnali ste že tako: izselimo jih od tam, jim bomo nekje drugje – kjer so manj nestrpni (česar seveda niste dejali) – našli ozemlje. To je z vaše strani žaljivo do prebivalcev Ambrusa. In politično neumno, saj ste se zmanevrirali v slepo ulico. Na njenem koncu so množice vaščanov sleherne potencialne lokacije. Naselje Malo Hudo ima preroško ime.

»Treba je le izbrati lokacijo in se dogovoriti z lokalnim prebivalstvom,« je vaš minister danes dejal v Bruslju. Res je, »le« lokacijo in dogovor potrebujete, gospod premier. In to lokacijo in dogovor boste kar iskali. Kot je ves svet desetletja iskal ozemlje in dogovor za Palestince. Zdaj ima oboje, pa vendar Palestinci nimajo ne enega ne drugega. Strojanovim boste iskali drugo ozemlje, samo da ne bi bili »tukaj«. Da bi bili drugje. Tukaj pa je vsepovsod. Za palestince od tu in tam ni nikjer drugje, je povsod tukaj. Tukaj, kjer zanje ni prostora. Kjer je zanje prostor, je drugje. Ne tukaj.

Ni komentarjev: