četrtek, november 09, 2006

Nesramni cinizem Janeza Janše

Da filma z naslovom Zigeuner raus? Ne, Janša naj gre tja! ne bom videl, sem vedel že pred dvema tednoma. Kot tudi to, da bo predsednik vlade prej ali slej glede deportacije ambruških Romov izustil nekaj nesramno ciničnih v svojem slogu.

Janša je, denimo, izrazil prepričanje, da je preselitev boljša in cenejša od stalne namestitve 200 specialcev v Ambrusu. Da je šlo za reševanje situacije na terenu in ni bilo časa za sklicevanje javne razprave in se 10 let pogovarjati o tem, kako zadeve rešiti. Takšen način reševanja problemov se je po oceni premiera dogajal prejšnjih 10 let. Da je lahko govoriti na splošno o strpnosti in tolerantnosti, a salonsko govorjenje in teoretiziranje problema ne reši. Da ga rešimo, je treba ukrepati in poiskati rešitev, ki bo najboljša oziroma najmanj slaba, če ni idealnih rešitev. Da Slovenija beleži kar nekaj primerov dobrih praks integracije romske skupnosti v lokalno okolje in normalno življenje ter ob tem izpostavil Prekmurje.

Gremo od zadaj. Z zglednim primerom integracije romske skupnosti v Prekmurju ta vlada nima nič. Niti prejšnje eldeesovske in demosova. Ta zgledni primer je zgleden že iz preddemokratičnih časov. Gospod predsednik, pred domačo javnostjo in Evropo se hvalite z dosežki komunizma. Zakaj jima ne poveste, da se hvalite z dosežki komunizma?

Najmanj slaba rešitev? V določeni situaciji je katerakoli rešitev lahko najmanj slaba. Tudi deportacija iz Postojne na nenaseljeni tropski otok; še zmeraj bodo Romi živi, v Ambrusu jim vlada tega ne zagotavlja. Celo idealna je lahko takšna rešitev, saj bo veliko volivcev zadovoljnih, stroški pa nizki, zaradi prihranka pri ogrevanju in prehrani. Malo sem ciničen, to menda razumete, gospod predsednik!?

Ni bilo časa razpravljati? Saj ne bi bilo treba, gospod premier. Dve leti ste že na oblasti, imeli ste čas, vi in vaša ministra za okolje in policijo, da poskrbita za zajemališče pitne vode, registrske tablice in nasilneže. Pa niste! Ne govorite mi o 10 letih in ne namigovati na prejšnje vlade! Vi, vaša ministra nista! Zakaj ju ne odstavite? Zakaj ste jima dovolili salonsko teoretiziranje, zakaj ste čakali, da se razmere zaostrijo? Zdaj hvalite ukrepanje policijskega ministra. Ministra, ki je križem rok gledal, kako nekdo podtika požar, zdaj hvalite, da gasi!?

Preselitev je boljša in cenejša od 200 specialcev! Fenomenalno, gospod predsednik, ta primerjava vas je vredna! Boljša in cenejša! Deportacija je boljša in cenejša od koncentracijskega taborišča v Ambrusu, stalno obkroženega z 200 specialci! V vaši optiki je to najbrž res videti tako, grozljivo pa je samo dejstvo, da ste si izbor najmanj slabe (in najmanj drage!) rešitve zoožili na deportacijo in koncentracijsko taborišče.

Res je, gospod Janez Janša, lahko je na splošno govoriti o strpnosti. In tolerantnosti (ki jo vi očitno razumete še malo drugače kot strpnost). Težje je v posameznih primerih govoriti o zakonitosti. In legalnosti, če že hočete tako.

Ni komentarjev: