sreda, november 22, 2006

Tako je, Drni, ta država potrebuje psihiatrinjo!

Po iztrebljenu čarovnic v imenu Boga v tej državi ni ostalo veliko medijev, torej ljudi, ki sprejemajo in posredujejo znamenja iz onostranstva. Ali pa iz podzavesti, ki je pravzaprav tudi nekaj transcendentalnega.

Čeprav leve in desne, partizane in domobrance, liberalce in klerikalce, kontinuiteto in pomlad … celo agnostike in skeptike … pa Rome in one z dokumentiranim praslovanskim plemenskim deblom … že dlje časa, da ne rečem od osamosvojitve (ali pa še od prej), črviči dvom, ali je ta država povsem normalna, tega na glas ni nihče govoril. Razen v afektu, pa se je potem hitro popravil in opravičil. Kaj si bodo pa sosedje mislili!? Naj sosed, ne vrag, bo mejak!

No, državljani si vsake toliko časa izberejo tudi prvega izmed sebe. Prvi državljan lahko govori namesto vseh … … levih in desnih … agnostikov in skeptikov … da ne ponavljam tega (saj veste, jaz bom predsednik vseh državljanov), čemur se po ustavi reče, da jih predstavlja oziroma reprezentira. Ker predstavlja vse, mu ni treba govoriti samo normalno. Lahko naklati kaj o ozimnici ali koncu sveta, na primer, pa zato še ni nor. V tistem trenutku samo predstavlja državljane, ki po večinski konvenciji niso normalni. Drugič spet lahko govori popolne abotnosti, pa zato še ni neumen. Pač samo govori v imenu bebcev med državljani.

Tako mora tuintam predsednik države povedati tudi kaj v imenu državljanov, ki si nečesa ne upajo povedati na glas. Če dobi sporočilo, kaj se dogaja v njihovi podzavesti. Janez Drnovšek ga je očitno dobil, tistega v zvezi s potlačenim dvomom o nenormalnosti te države. In je spregovoril: ta država potrebuje psihiatrinjo. Predsednik države Janez Drnovšek je potemtakem medij, v teh krajih dokumentirano prvi po iztrebljenju čarovnic.

Od Freuda naprej, najmanj od takrat, pa je znano tudi, da se mnogi pacienti nočejo soočiti z lastnimi travmami. Možen, celo zelo verjeten je tako odpor številnih državljanov do razkritja njihovega podzavestnega dvoma v normalnost te države. Ti državljani bodo zato nasprotovali predsednikovemu sporočilu, da ta država potrebuje psihiatrinjo.

Ni komentarjev: