torek, november 28, 2006

My ass, minister Virant!

Minister Gregor Virant je zadovoljen z napredkom javne uprave v zadnjih dveh letih. Tega, da njegovi uradniki niso bili sposobni izpeljati upravnega postopka za odstranitev nezakonite gradnje Strojanovih, minister ni omenil.

Minister Virant je tako objektivno odgovoren za to, da so bili Strojanovi oktobra 2006 še v Ambrusu, na tem dejstvu pa temelji tudi njegova odgovornost za zaostrovanje razmer, ki ga spremljamo zadnji mesec in pol. Če morda niste slišali predsednika vlade v Odmevih na RTVS ta ponedeljek, naj posebej za vas, gospod minister, povzamem.

Od leta 2002 obstaja pravnomočna odločba o nezakonitosti gradnje Strojanovih, prejšnje vlade pa na tej podlagi niso storile nič, kar bi bilo treba, da se pravni red spoštuje. Ob tem, bodite pozorni, gospod Virant, je vaš nadrejeni, gospod Janez Janša, priznal, da tudi njegova vlada doslej ni storila ničesar, čeprav je že dve leti na oblasti. (Premi govor predsednika vlade vam je na voljo v online arhivu RTVS, žal pa vam ne morem pomagati z neposredno povezavo. A se boste že znašli, začnite na www.rtvslo.si.)

Res je, gospod Virant, predsedniik vlade vas izrecno ni omenil, vendar ne vidim, kdo drug razen vas bi lahko zadevo glede na pristojnosti zamočil in spravil gospoda Janšo v tako neugoden položaj. Da je neugoden, se bova najbrž strinjala: gospod Janša je ja predsednik vlade, ki je obljubila, da bo boljša od prejšnje, zdaj pa mora zaradi vas priznavati, da nečesa ni storila – enako kot prejšnja.

Skrbi me za vas, gospod minister, zato vas tukaj dobronamerno opozarjam na drugih 72 nezakonitih romskih naselij širom Slovenije. Preden se kdo od okoliških zakonitih naseljencev spomni, da bi poklical policijo za policijsko deportacijo »slepih« romskih prebivalcev na davkoplačevalske stroške, vas prosim, da skrbno pregledate, katere od teh naselbin so že godne za izpeljavo upravnega postopka in posledično rušenje. Če kod še manjka pravnomočna odločba, pa dajte, za božjo voljo, podvizati kolega, pravosodnega ministra Lovra Šturma.

Tega vam ne bi tako zavzeto predlagal, če ne bi iz že omenjenega nastopa gospoda Janše v javni hiši razbral, da bo država Strojanovim poiskala nadomestno zazidljivo lokacijo. Iz tega sklepam, da jo bo tudi za drugih 72 – ali kolikor jih pač je – romskih družin storila enako. Kajti pred zakonom so vsi Romi enaki, za vlado pa zato vsi isti.

Ni komentarjev: