torek, februar 13, 2007

Danes Volkswagen, jutri Laško

Evropsko sodišče v Luxemburgu bo, kot kaže, v kratkem odpravilo še eno zadnjih posebnosti Deutschland AG, namreč možnost, da se podjetja pred prevzemom branijo z omejitvijo glasovalnih pravic delničarjev.

A German law that protects Volkswagen from takeovers breaks European Union rules, a top court official has ruled. The advocate general, one of the eight on the European Court of Justice, said the so-called “Volkswagen Law” wrongly prevented the free flow of capital. Under the law, any shareholder in the carmaker cannot exercise more than 20% of the firm’s voting rights, regardless of the level of stock holding.

Niti v Berlinu niti v Wolfsburgu te 47 let stare zakonske možnosti oziroma omejitve (lex VW) ne branijo več posebej zagreto, nasprotno, z vstopom Porscheja v VW se je peti največji svetovni proizvajalec avtomobilov pred morebitnim sovražnim prevzemom zavaroval z drugimi sredstvi. Glede na to, da je Porsche s 27,4 odstotki delnic kot trenutno največji lastnik koncerna VW današnji nastop evropskega tožilca pozdravil, je njegova ponudba za prevzem VW po odpravi glasovalne omejitve zelo verjetna.

Porsche ist mit 27,4 Prozent der Anteile inzwischen größter Aktionär von VW und sieht sich durch das Gesetz eingeengt. Es sieht vor, dass kein Aktionär in Wolfsburg über mehr als 20 Prozent der Stimmrechte bei der Hauptversammlung verfügt, auch wenn er mehr Aktien besitzt. Das Land Niedersachsen hält einen Anteil von 20,8 Prozent.

Od slovenskih delniških družb ima podobno oziroma še strožjo omejitev Pivovarna Laško; po njenem statutu ne more noben delničar imeti več kot osem odstotkov glasovalnih pravic, ne glede na to, koliko delnic v resnici ima. To z drugimi besedami pomeni, da nad pivovarno niti lastnik z več kot 75 odstotki njegovih delnic ne bi imel nadzora, če bi mu nasproti stali trije (usklajeni) delničarji. Takšna močna zaščita pa ne varuje več le družbe pred prevzemi, ampak tudi nadzorni svet in upravo pred delničarji.

Marca leta 2003 sta Sod in Kad na skupščini pivovarne predlagala, da bi omejitev glasovanja črtali iz statuta, ker je ne dopušča več niti zakon o gospodarskih družbah. Uprava pivovarne je takrat predlog ob podpori nekaterih delničarjev zavrnila, ker je v zvezi s to določbo ZGD sprožila ustavni spor. Ustavno sodišče po dostopnih podatkih še ni razsodilo; glede na to, da evropsko pravo ne dovoljuje ’strupenih tabletk’ (zaradi česar je bil, navsezadnje, ustrezno spremenjen ZGD), pa je mogoče pričakovati zavrnilno sodbo.

Nekoliko manj strogo kot Pivovarna Laško je pred prevzemi zavarovana Krka, saj je po njenem statutu za pridobitev več kot 20 odstotkov delnic družbe potrebno dovoljenje nadzornega sveta, za pridobitev več kot 25 odstotkov pa dovoljenje skupščine. Zavrnitev dovoljenja za prenos delnic je po statutu mogoča, nekateri pravniki pa dvomijo, ali bi tudi v resnici lahko imela kakšen učinek.


Ni komentarjev: