ponedeljek, december 18, 2006

Dress code (korektnega) liberalizma

Berem, da je glede na prebivalstvo število posilstev v Oslu šestkrat višje od števila posilstev v New Yorku. Hm! Nekako ne gre v sliko, kajne? A bistvo šele pride.

Najprej ugotovitev o pozitivni korelaciji med številom posilstev in 'soočenjem' vrednot. Dve tretjini posiljevalcev sta iz 'nezahodnega' kulturnega kroga. Naraščanje števila posilstev v norveškem glavnem mestu po statistiki ustreza povečanemu priseljevanju iz muslimanskih držav.

Digresija: Kaj je liberalno – strinjati se s pravico muslimank, da nosijo ruto v skladu s svojim verskim prepričanjem in kulturnim izročilom ali razglašati rute za simbol v zahodni kulturi nezaželene ženske neenakopravnosti? Je liberalno živeti z muslimani, kakršni so ali bi moral pravi zahodni svobodomiselnež nenehno opozarjati na demokratične primanjkljaje islamske kulture?

V Berlinu je bila Mozartova opera Idiomeneo tri mesece 'zamrznjena'. Del zahodne liberalne srenje je menil, da nima smisla izzivati muslimanov. Drugi del taiste srenje je to potezo kritiziral kot napačno. Zdaj je ob strogih varnostnih ukrepih opera spet na sporedu.

Dilema je še vedno: Je liberalno 'na svojem dvorišču' početi nekaj, kar bi ali bo morda koga od gostov ali nepovabljenih mimoidočih vznemirilo ali celo razbesnelo? Je liberalno tudi tam, kjer so liberalci v večini, razmišljati o kulturi in vrednotah manjšine?

Norveški profesor socialne antropologije Unni Wikan pravi, da mora ženska, ki pri oblačenju in obnašanju ne upošteva multikulturnosti okolja, del odgovornosti za morebitno posilstvo prevzeti nase: »Norwegian women must realize that we live in a multicultural society and adapt themselves to it.«

Slišati je politično korektno, da ne rečem strpno, vendar – a je tudi liberalno?

Ni komentarjev: