torek, december 05, 2006

Janši »absolutno« oblast? Zakaj pa ne! (II)

Ob večinskem volivnem sistemu, prijaznem do manjših strank, bi imela Janševa SDS zdaj 46 poslancev, LDS 15, SD in NSi po 7, SLS in SNS po 5, DeSUS 3, 2 pa bi bila poslanca narodnostnih skupnosti.

Razdelitev sedežev temelji na treh podmenah: stranki, ki je na volitvah dobila največ glasov, samodejno pripade absolutna večina poslanskih sedežev in ni soudeležena pri delitvi 'izgubljenih' glasov; ti, torej glasovi za stranke, ki niso prišle v parlament (ker so ostale pod 4-odstotnim pragom), se 'čisto' proporcionalno (ne po trenutnem modificiranem proporcionalnem modelu) razdelijo med druge stranke (leta 2004 je bilo takšnih glasov 11,73 odstotka).

Na podlagi takšnega volivnega sistema bi lahko SDS kot največja stranka leta 2004 sama oblikovala vlado, pri tem pa prevzela tudi vso odgovornost pred parlamentom in volivci. Pri tem bi morala računati na močno, čeprav raznorodno opozicijo.

Kajpak, tudi koalicije bi bile še možne, če bi se komu zdelo potrebno ali koristno. Zdajšnja, denimo, bi po tem modelu imela ustavno, torej dvotretjinsko večino 61 poslanskih sedežev. Na prvi pogled neprijetna možnost, a vprašanje je, ali bi možnost spreminjanja ustave res odtehtala vso breme oblikovanja in vzdrževanja koalicijskih razmerij. Na drugi strani bi bilo morebitno 'oktroiranje' ustavnih sprememb s pomočjo koalicijskega glasovalnega stroja izjemno politično tveganje za vse vpletene stranke.

Na podlagi podatkov o volilnih izidih si lahko sami izračunate, kako bi slovenski parlament zgledal v minulih parlamentarnih sklicih (in si poskusite zamislite, kaj bi nam morebiti ostalo prihranjeno in kaj smo nemara zamudili). Za ponazoritev tukaj le še 'projekcija' za leto 2000. LDS, ki je takrat osvojila 36,26 odstotka glasov, bi imela torej 46 sedežev, sledile pa bi ji SDS z 11 poslanci, SD z 8, SLS s 7, NSi s 6, DeSUS s 4, SMS in SNS pa bi jih imeli po 3. ('Izgubljenih' glasov je bilo takrat za 3,75 odstotka).

(O modelu, ki bi ’favoriziral’ najmočnejšo stranko, vendar brez samodejne dodelitve absolutne večine, pa jutri.)

Ni komentarjev: