ponedeljek, december 04, 2006

Janši »absolutno« oblast? Zakaj pa ne! (I)

Kaj bi bilo, če bi po volitvah 2004 vlado sestavljali samo Janševi demokrati? Če bi, na podlagi drugačnega vrednotenja volilnega izida SDS kot najmočnejša stranka »samodejno« dobila poslansko večino s 46 sedeži?

Možnost glede na to, kar smo videli v minulih dveh letih ni videti najbolj prijazna, bi bila pa vsekakor bistveno bolj pregledna. Janša ne bi imel izgovora, da mu Bajuk ne da novega ministra za delo, Bajuk ne bi mogel pritlehno rovariti proti policijskemu ministru, konec koncev pa še nikomur ne bi bilo treba gledati Podobnika in Erjavca.

Drži, Rupar bi bil v tem primeru, denimo, finančni minister, Krkovič ali Njavro obrambni, poslušni Tanko bi bil minister za delo in Dobrajčeva za okolje in prostor …, morda bi pregovorili celo Jambreka, da prevzame pravosodje… Strašljivih opcij je veliko, vendar ... Bi bilo zato kaj bistveno slabše? Prej nasprotno, predsednik vlade bi imel možnost, da naredi, kar se je nakanil in obljubil pred volitvami, vsi drugi pa bi mu pri tem v nenačelni opozicijski koaliciji gledali pod prste.

Zamislite si samo sceno v parlamentu, ko Bajuk ob podpori Cvikla kritizira Ruparja zaradi proračunske porabe, ta pa jima vrača v svojem slogu; ali pa, da se Erjavec s Potrčem spravi nad Njavra zaradi zapravljanja denarja za oklepnike. Da ne bi Bajuk kritiziral Janševe vlade? Ni problem, bi pač pogorel na naslednjih volitvah.

Če dobro pomislite, je možnost, videti parlamentarne obračune med »istorodnimi« strankami, bistveno bolj privlačna od tega, kar gledamo – ali pa ne – zdaj. Zgodbe o levih in desnih, partizanih in domobrancih, diktaturi prej in avtokraciji zdaj …, znamo vendar že na pamet. Nekaj novega pa bi bilo poslušati Drobniča, ki se v imenu družinskih vrednot spravi nad (razvezanega?) premiera zaradi nelegalizirane različnospolne zveze.

Vem, da vprašanje volilnega sistema trenutno ni aktualno. Še več, zelo verjetno še nekaj časa ne bo, ker v državnem zboru ne bo potrebne večine za ustrezno spremembo ustave. Poleg tega ni videti, da bi poslance sprememba volilnega sistema zanimala. Utihnila je celo SDS, ki je bila še pred zadnjimi volitvami vneta zagovornica večinskega sistema. Pomanjkanje poslanskega interesa je razumljivo, saj jim zdajšnji volilni sistem zagotavlja dolgoletno udobno ždenje v zadnjih klopeh, če se le s čim ne zamerijo šefu stranke in/ali poslanskega kluba.

(O tem, kako bi Janša prišel do »absolutne« oblasti, pa v nadaljevanju jutri.)

Ni komentarjev: